Izgradnja kuće 'Parazite': Kako su Bong Joon Ho i njegov tim napravili najbolji godišnji set

Koncept dizajn parazita

Neon

[Napomena urednika i rsquo; ovaj post sadrži spoilere iz „Parasite“. ”]



Palme d'Or 'Parazit' korejskog režisera Bong Joon Hoa pohvalio je zbog dubokog uvida u klasno ratovanje, ali njegov je scenografija podjednako impresivan: film pronalazi siromašnu obitelj koja se sprema na put u obilnu kuću u Parku, postepeno uzimajući tijekom svog života, a procijenjeno je 60 posto “; parazita ”; odvija se u bogatoj obiteljskoj kući Park. Većina gledatelja možda ne shvaća da je čitav set izgrađen od nule.

U filmu je ovo čudo moderne arhitekture osmislio izmišljeni arhitekt Namgoong Hyeonja. Zapravo, to je bio glavni sin dizajnera produkcije Parasite Lee Ha Jun.

'Budući da je kuću gospodina Parka u priči izgradio arhitekt, nije bilo lako pronaći pravi pristup projektiranju kuće', objasnio je Lee u prevedenom intervjuu za IndieWire putem e-maila. 'Ja nisam arhitekt, i mislim da postoji razlika u tome kako arhitekt zamisli prostor i kako dizajner produkcije. Prednost dajemo blokadi i kutovima kamera, dok arhitekti grade prostore za ljude u kojima stvarno mogu živjeti i na taj način dizajniraju ljude. Stoga mislim da je pristup vrlo različit. '

Prema Bongu, izazov koji je postavio svom dizajneru 'Snowpiercer' bio je ne samo stvoriti vjerovatno 'vizualno lijep' set, već i pozornicu koja je odgovarala preciznim potrebama njegove kamere, kompozicija i likova, utjelovljujući tako bogatu temu filma , U intervjuu za IndieWire, Bong je dom opisao kao 'svoj vlastiti svemir unutar ovog filma.' Dodao je da mu je bilo zadovoljstvo kad je čuo da su poznati režiseri u ovogodišnjem žiriju u Cannesu - među kojima su bili Alejandro Gonzalez Iñarritu, Yorgos Lanthimos i Kelly Reichardt - bili su svi uvjereni da se film odvija u pravom domu. Zapravo, Bong je zamolio svog dizajnera produkcije da stvori 'otvoreni set', izgrađen na vanjskoj parceli.

Kuća obitelji Park jedan je od najupečatljivijih komada produkcijskog dizajna u nedavnom kinematološkom sjećanju, a priča koja stoji iza njegovog stvaranja dodaje sasvim novi sloj složenosti Bongovom remek djelu. Ovdje Bong i Lee razbijaju pristup s ekskluzivnim slikama iz procesa dizajniranja. Intervjui su sažeti i uređeni radi jasnoće.

Koncept dizajn parazita

Neon

Višestruki paraziti u jednom domu

Bong: Mislim da je ono što je zaista jedinstveno u ovom filmu ta ideja o infiltraciji i to je nešto što je proisteklo iz mog [ranog iskustva] kao mentor. Kada sam predavao predavanja, stvarno sam se osjećao kao da sam se udubio u ovu obitelj i odatle sam i došao od mene, ali na kraju sam želio ispričati priču o ljudima oko mene, koji nisu zločinci, koji se infiltriraju u određeni dom.

Dakle, ovo je spojler, ali u priči, a nitko ne kaže da bi u domaćina trebao biti samo jedan parazit, pa priča govori o otkrivanju da već postoje paraziti koji su se naselili u domaćinu, puno prije njih. Ali volim da publika uđe bez znanja o drugom poluvremenu, tako da ne mogu ulaziti u više detalja.

Morao sam stvarno pomno dizajnirati kuću. To je poput vlastitog svemira unutar filma. Svaki lik i svaki tim imaju razmake koje mogu preuzimati i tajne prostore u koje ne znaju. Dakle, dinamika između ove tri ekipe i dinamika prostora, bili su vrlo povezani i mislim da je ta kombinacija zaista stvorila zanimljiv element ovog filma.

blagajni kluba dječaka milijardera

Lee: Koliko znam, režiser Bong je prilikom pisanja scenarija imao na umu stvarnog arhitekta, ali to nije utjecalo na dizajn kuće gospodina Parka. Doista sam dao prednost blokadi koja je istaknuta u scenariju redatelja Bonga. Imali smo puno razgovora tijekom pregledavanja tlocrta koji je skicirao dok je pisao scenarij.

Redatelj Bong već je imao u vidu posebne elemente blokiranja prilikom pisanja scenarija - glumci ’; staza kroz dnevni boravak i vrt, staza niz stubište od drugog kata do stola za blagovanje, položaj koji glumcu omogućuje diskretno gledanje kroz kuhinju sa stubišta drugog kata, put od kuhinje dolje do podruma, put od podrum dolje do tajnog bunkera, do staze od garaže do dnevne sobe i tako dalje.

Bong: Priča je samo zahtijevala sve te stvari u smislu blokiranja, poput ako je netko u određenom položaju, drugi lik ih je morao špijunirati; ako netko uđe, druga se osoba morala sakriti iza ugla Dakle, ovi vrlo osnovni prostorni odnosi među likovima već su uspostavljeni.

Lee: Bilo je važno osmisliti prostor koji je udovoljavao tim zahtjevima za blokiranje. Naravno, bili su spremni za promjenu ovisno o kutu kamere, ali odredili smo položaj kamere dok smo dizajnirali prostor kako bi ih prikazali u cjelokupnom dizajnu. Dizajnirao sam strukturu koja je široka i ima dubinu, a ne visinu, tako da kuća odgovara omjeru 2,35: 1.

Koncept dizajn parazita

Neon

malo svog ljubavnog haima

'Visoko i nisko'

Bong: Cinefili se mogu podsjetiti na 'visoke i niske' Akire Kurosawe. U tom je slučaju struktura jednostavnija i jača. Japanski naslov je 'Nebo i pakao'. Na vrhu brda je bogat tip, a na dnu je zločinačka struktura. U osnovi je isto u 'Parazitu', ali sa više slojeva.

Budući da je priča o bogatima i siromašnima, to je očito pristup koji smo trebali poduzeti u pogledu dizajna zvuka i rasvjete. Što si siromašniji, manje sunčeve svjetlosti imaš pristup, a tako je i u stvarnom životu: imate ograničen pristup prozorima. Na primjer, u 'Snowpierceru', stražnji automobili nisu imali prozore, a s kućama u podrumu imate vrlo ograničenu količinu sunčeve svjetlosti koju dobijete tokom dana - možda 15 ili 30 minuta - i tu se otvori film.

Zapravo smo koristili prirodnu rasvjetu za one prizore u 'Parazite'. Svi naši setovi, bogata kuća i siromašna kuća, izgrađeni su na vanjskim parcelama.

Lee: Gospodin Park &Rsquo; kuća je otvoreni set izgrađen s obzirom na smjer sunca. Sunce je bilo presudno za razmatranje dok smo tražili lotove na otvorenom. Morali smo se sjetiti sunčevog položaja tijekom željenog vremenskog okvira i u skladu s tim odrediti položaje i veličine prozora. U pogledu praktične rasvjete, DP [Hong Kyung Pyo] imao je posebne zahtjeve u vezi s bojom. Želio je sofisticirano neizravno osvjetljenje i toplinu iz izvora volframove svjetlosti. Prije izgradnje kompleta, DP i ja posjetili smo teren nekoliko puta kako bismo provjerili kretanje sunca i svaki put, te smo zajedno odlučili o lokaciji seta.

Koncept dizajn parazita

Neon

Prednji vrt kao obiteljski TV

Lee: Nismo zasebno snimali unutrašnjost i vanjštinu; samo smo trebali stvoriti savršenu kuću ... I jedno i drugo dvorište koje vidite čim uđete u kuću i dvorište izgrađeno je posebno za film. Prednje dvorište bilo je ključni razlog zašto je morao sagraditi kuću gospodina Parka. Redatelj Bong već je imao glumce ’; blokirajući na umu.

Bong: Za onaj zadnji prizor u kojem otac ulazi u vrt, tada smo imali mnogo sunčeve svjetlosti i sve je prirodna rasvjeta. Vrlo je teško dobiti to isto raspoloženje ili sliku s umjetnim svjetlom, i zato smo toliko oprezno stavili prilikom izgradnje seta. Snimali smo to ujutro kada smo imali puno sunca.

Lee: To je razlog zašto dnevni boravak gospodina Park ’ prvog dnevnog boravka nema televizor. Direktor Bong spomenuo je da je arhitekt u priči, Namgoong Hyeonja, sagradio dnevni boravak na prvom katu radi cijenjenja vrta. Tako smo stvorili prozor prozora u skladu s omjerom 2,35: 1, a želio sam da se veliki dnevni boravak i vrt osjećaju kao lijepa fotografija na ekranu.

Nismo koristili puno boja za kuću gospodina Parka. Za interijere smo uglavnom koristili tamno drvo i sivo tonirane materijale kako bismo naglasili njegov kontrast s vanjskim dijelom i postavili praktična svjetla žute boje kako bismo stvorili sofisticiranu i toplu atmosferu. Tijekom izgradnje, planirali smo je tako da slobodno možemo podešavati temperaturu boje i svijetle boje praktičnih svjetala.

Spuštanje u gustoću

Lee: Kuća gospodina Parka minimalna je, neuredna, velika i uredna. To je velika kuća s velikim vrtom koji se sastoji od kontroliranih boja i materijala - za razliku od susjedstva polu-suterena. Za razliku od bogate kuće, susjedstvo Kitaek-rsquo-a u podrumu je šarenije, ali opet, mi smo smanjili nijanse boja koliko je to moguće, tako da se nije istaknuo nijedan poseban ton. Umjesto toga, teksture su grube, a prostor gušći u usporedbi s bogatom kućom. Htio sam pokazati povećanu gustoću koja odražava klasnu razliku između povišenih područja i nižih područja kako se prikazi mijenjaju od bogate kuće do susjedstva polu-suterena.

pješačka mrtva sezona 9 negan

Ovo je priča o suživotu, ali i ja i direktor Bong bili smo sigurni da i mi moramo pokazati jasan kontrast. Taj je kontrast maksimiziran na način na koji se izgled četvrti postupno mijenja kada se obitelj beskrajno spusti od vrha do dna.

Bong: Za taj slijed obitelji Kitaeka koja hoda kući po kiši, to postaje privremeni film o cestama - film o cesti od gore u brdima do nižeg podzemlja, iz bogatog susjedstva do siromašnog susjedstva. Stvarno sam želio da se taj slijed u stvarnom vremenu spaja s bogatim susjedstvom sa siromašnijim susjedstvom. To je jedno jedinstveno trajanje. Kiša teče kroz cijeli taj niz.

Lee: Postoje stvarne kuće s visokim zidovima i velikim vrtovima u povišenim četvrtima Seula. Ali stubište je jedan od ključnih vizualnih elemenata ovog filma. Redatelj Bong bio je vrlo precizan sa svojim zahtjevom da se sve mora nastaviti spuštati od vrha do dna. Izgled četvrti morao se postupno mijenjati. Trebalo je biti više kiše i više vode da bi se ispunila cjelokupna nijansa i prostornost filma.

Mi smo se, međutim, borili s brojnim stubištima na lokaciji - s brojnim dalekovodima i stubištima koje vidimo kako se obitelj spušta. I bogata kuća gospodina Park-a i kuća Kitaek-rsquo, polukatnica imaju nekoliko stubišta različitih veličina unutar domova. Oni se penju i spuštaju. Nikad nisam stvorio toliko stubišta radeći na filmu.

Bong: Važno je da se likovi kreću prema dolje, ali ono što je važnije je da se voda kreće s njima: voda teče od vrha prema dnu, u bogatašima do siromašnih, a ti likovi nemaju kontrolu nad tim. Voda koja se s njima slijeva u konačnici preplavi njihov čitav dom. Mislim da je to zaista tužan element tog niza.

Poplava podruma

Lee: I zato protagonisti žive u ovoj jedinstvenoj strukturi kuća u podrumima. Nisam to dodao samo da bih pokazao vrlo korejski element priče. Iza toga je specifičnije značenje, jer je polupodrum u osnovi sredina visokog i niskog. Postoji strah da biste mogli pasti još više ispod, ali i dalje osjećate nadu da ste još uvijek na polovici zemlje, tako da stvarno odražava ovaj liminalni prostor u kojem se nalaze, a prostori u ovom filmu još su dijeljeniji i svi spojena kroz vrlo komplicirano stubište.

Bio je to skup. U Koreji postoje stvarne lokacije sa sličnim izgledom, ali mi smo napravili set jer smo morali potopiti cijelo susjedstvo. Unatoč tome, željeli smo izbjeći da izgleda kao set. Mislili smo na prostor kao na drugog glumca. Rekao sam odjeljenju za umjetnost i postavljanje da bismo umjesto pokušaja izgradnje četvrti polukatnice Kitaek ’; trebali samo to dovesti.

Dobili smo puno ideja iz mjesta koja se preuređuju, a iz tih četvrti stvorili smo silikonske kalupe od stvarnih opeka kako bismo stvorili svoje. Mnogo nogu je bilo uključeno iz odjela za umjetnost, postavljanje i pomoć. Obišli smo pronalaženje popločenih vrata, prozora, prozora, prozora, vrata, dimnih cijevi, dalekovoda i slično. Proveli smo dosta vremena tražeći dozvolu da ih uzmemo i kupimo. Trebali su mjeseci samo pronalaženje materijala. A onda smo ih počeli postavljati na set koji je već nekako dizajniran.

Bilo je incidenata u kojima smo morali prilagoditi dizajn jer su veličine vrata bile različite, a taj je postupak završio stvarajući potpuno drugačiji prostor. Ako razmislite o tome, ljudi koji žive u tim četvrtima provode desetljeća popravljajući i popravljajući stvari, a puno toga se mijenja i od nekadašnjih kuća. Tako se kvart počeo širiti i okupljati jedan po jedan, na kraju stvarajući detalje prostora.

'Parazit'

... I ta kupaonica

Lee: Tako je prostor opisan u scenariju redatelja Bonga. Sjećam se scenarija koji ga je nazvao hram izmetom. U Koreji imamo takozvane kuće u podrumu, kao i neke kupaonice s polu-podrumom, koje su tako oblikovane. Međutim, razmotrili smo kutove fotoaparata kako bismo prilagodili veličinu i proporcije prostora kako bi WC bio što bliži stropu.

Za vrijeme fakulteta privremeno sam živio u polukatnici koja je izgledala potpuno isto s cimericom, pa sam razmišljao o tim vremenima dok sam formirao prostor. Sjećam se da smo se žalili na to kako je ta kupaonica bila plijesni i nezgodno, ali otkrila sam kako se sjećam tih uspomena kako bih dizajnirala sasvim isti prostor.

Top Članci

Kategorija

Pregled

Značajke

Vijesti

Televizija

Alat

Film

Festivali

Recenzije

Nagrade

Blagajna

Intervjui

Clickables

Arena

Video Igre

Podcast

Sadržaj Robne Marke

Nagrade U Sezoni

Kamion Filma

Utjecajni